Pin It

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija ustanovljen 3. maja 1993. godine od strane Skupštine Ujedinjenih nacija. Ovaj dan se u medijima širom sveta obeležava u 11,55h kada se prekida program na pet minuta i kroz akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" skreće pažnja na nikad teži položaj novinarske profesije.

SVETSKI DAN SLOBODE MEDIA

Ove godine, Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" i sa 59. pala na 66. poziciju rangiranih zemalja u svetu. Od zemalja u okruženju, najbolje se rangira Slovenija (37), BiH (65), dok se komšije iz Hrvatske nalaze na neslavnoj 74. poziciji.

Svi su složni da se u Srbiji od 2014. godine beleži upadljiv trend opadanja slobode medija koga karakteriše pretvaranje medija u sredstva promocije, što za posledicu ima odsustvo zaštite javnog interesa.

Sa druge strane, istraživački centar Evropskog parlamenta ističe da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se mediji u tim zemljama suočavaju sa politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz evidentan i primetan porast autocenzure.

Smanjenje medijskih sloboda u Srbiji uzročno-posledično je povezano i sa poslednjim talasom privatizacije medija, koje su kao uostalom i predhodnih godina pratile mnoge kontraverze, od potpuno netransparetnih procesa privatizacije, do toga da su se u mnogim gradovima u Srbiji kao novi vlasnici medija pojavili kontraverzni biznismeni sa još kontraverznijim poreklom kapitala.

Kada se opštoj slici doda i primetna "autističnost" REM-a prilikom poslednjih izbora u Srbiji, ali prećutno odobravanje RRA sveopšte tabloidizacije medijskog prostora od strane pojedinih elektronskih medija, jasno je da smo prilikom rangiranja možda i dobro prošli.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3