Pin It

KOALICIJA I PAKT ovim saopštenjem pozivaju sve koji nakon Ekološkog ustanka raspiruju vatru i koriste zgodnu priliku za samopromociju, da hitno prestanu sa uzajamnim prepirkama i optužbama, jer mi u zapadnoj Srbiji i dolini Jadra znamo da prepoznamo razliku između dnevne i stvarne politike.

1 strana FLAJER

Svim uvređenim, zapostavljenim, ozlojeđenim i napuštenim poručujemo da se pod hitno uozbilje ukoliko žele dobro narodu u dolini Jadra i zapadne Srbije, jer paraziti na telu domaćina mogu opstajati samo dok je domaćin živ, u suprotnom nećete imati od koga tražiti glasove!

PAKT kao jedna od članica Ekološkog ustanka žali što nije bilo razumevanja da se sa okupljanja u subotu pošalje jedna jedinstvena poruka i pritisak na Ustavni sud da odluči po Inicijativama PAKTa i još 1600 građana zapadne Srbije, da se hitno obustave sve radnje kompanije Rio Tinto do konačne odluke o ustavnosti Uredbe Vlade kojom je protivustavno i nezakonito proglašen Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“. U izboru govornika nismo učestvovali i nismo odgovorni za neprimeren rečnik koji se sa bine mogao povremeno čuti, kao i za činjenicu da pojedini u svojim izlaganjima nisu ni spomenuli rudnik litijuma, na ovom inače impozatnom (po broju prisutnih) skupu.

Ipak, ocene pojedinaca da je protest preotet i da na njemu nisu govorili relevatne osobe ocenjujemo kao politikantske i amaterske. Ko ima pozvaniji da govori na ovakom skupu od Zlatka Kokanovića i Marijane Trbović-Petković, ljudi čije se kuće nalaze 200m od rudnika. To se uostalom i videlo na skupu u njihovim govorima. Diskusije da li je neko pozvan na skup ili ne, odlaze u domen trivijalnosti i komedije. Zar je potrebno bilo koga "posebno" zvati u protest protiv ovakvog neprijatelja?

Optužbe o uvertiri za pregovore sa Rio Tintom dolaze od onih koji su do pre tri meseca trčali u kancelarije kompanije, dok je PAKT upozoravao da se takvim postupcima kompaniji daje alibi da pred svojim bordom direktora dokumentuju dijalog sa građanskim društvom. Sva dešavanja nakon Ekološkog ustanka potvrđuju naš stav da je neophodno napraviti jasnu distancu građanskog aktivizma i dnevno-političke "angažovane" misli. Zahvaljujući tome, odmerene, pametne i važne poruke nekih govornika do javnosti nisu došle niti je protest zaokružen jasnim, konkretnim i razumljivim porukama.

Udruženja poručuju svima koji su dobronamerni u borbi protiv rudarenja litijuma, da čuvaju energiju za odsudne dane koji se polako približavaju, a da sve lične razmirice ostave pod tepihom do okončanja ove iscrpljujuće i naporne borbe, gde je svako dobrodošao!

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3