Pin It

I pored Rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja br 071-01-2658/2020-03 od 16.09.2021. da je Rudarsko-geološki fakultet dužan da PAKT-u dostavi traženu dokumentaciju o obavljenim uslugama prema Rio Tintu i Ugovorima o donaciji, fakultet je dopisom 14.10.2021. obavestio PAKT da ne poseduje traženu dokumentaciju!

Rudarski faks 2

Podsetimo, nakon što je PAKT po informacijama iz državnog Trezora ustanovio da je Rudarsko-geološki fakultet prihodovao za par godina od kompanije Rio Tinto preko 100,5 miliona dinara, krajem 2020. godine PAKT se obratio fakultetu i prema Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja tražio uvid u dokumentaciju koju je vršeći usluge za Rio Tinto fakultet uradio za njih. Traženo je i da Fakultet dostavi i Ugovore prema kojima je Rio Tinto uplaćivao danacije ovoj visokoškolskoj ustanovi, ali i plaćao u ime Fakulteta otpremnice. U odgovoru na Zahtev, fakultet je odbio dostaviti dokumentaciju PAKT-u pozivajući se na Zakon o obligacionim odnosima prema kome su u ugovornoj obavezi da strogo čuvaju "poslovnu tajnu".

Rešenje fakulteta 1

___________________________________

Dugo vremena javnost se pitala, zbog čega je Rudarski fakultet primao donacije od kompanije Rio Tinto i to za kupovinu pet mikroskopa (kako se navodi u odgovorima fakulteta) koji koštaju nešto više od milion dinara, kada se samo od posla sa kompanijom zaradilo preko 100 miliona? Prema insajderskim saznanjima PAKT-a, sistem sa fakultetskim istraživanjima i analizama funkcioniše na sledeći način. Kompanija zaključi sa fakultetom Ugovor o pružanju usluga koji se automatski proglasi za poslovnu tajnu. Nakon toga fakultet zaključuje pojedinačne ugovore sa agencijama koje su u većini slučajeva u vlasništvu rodbine ili prijatelja profesora koji će raditi na analizama, a koji su na ugovorima kod Agencija. Istraživanje ili analize se završe, a profesorski rad se u ovim slučajevima plaća preko "prijateljskih" agencija, pa postaje i jasnije kako fakultet nije imao milion dinara za pet mikroskopa, već je pomoć tražio od Rio Tinta.

___________________________________

Iz PAKT-a su smatrali da je ovakvo ponašanje fakulteta kao javne i obrazovne visokoškolske ustanove u Srbiji nedopustivo, pa je na rešenje prvostepenog organa upućena Žalba Povereniku. Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja16. septembra ove godine broj 071-01-2658/2020-03, naložila je Rudarskom fakultetu da dostavi traženu dokumentaciju PAKT-u, ali se fakultet oglušio čak i na Rešenje kancelarije poverenika.

Rešenje Poverenika 1             Rešenje Poverenika 2        Rešenje Poverenika 3

Rešenje Poverenika 4     Rešenje Poverenika 5

________________________________________________

Na koji način i kako je izvršena "raspodela" oko 100 miliona prihoda od Rio Tinta, gotovo je izvesno da javnost nikad neće saznati. Međutim, nije to jedini problem sa "tamnim Vilajetom" i "transparetnim" projektom Rio Tinta. Kompanija je početkom godine dostavila PAKT-u REDIGOVANI "Elaborat o rezervama" (za čiju dostavu se PAKT obratio Ministarstvu rudarstva, a ovo tražilo ljubazno saglasnost od kompanije da nam dostavi dokument. Naravno prvo je morao proći kontrolu Rio Tinta!). U dostavljenom Elaboratu ne može se videti niti jedno ime autora. Kada je PAKT obelodanio ovakvo "transparetno" ponašanje kompanije, sa druge strane je stigao odgovor da se radi o zaštićenim podacima o ličnosti !? (što nikad nije bilo, da ime i prezime budu tretirani kao zaštićeni podaci o ličnosti - to samo ima kod Rio Tinta). Gde vreba opasnost? Svi navedeni postupci, i kompanije i srpskih institucija, ukazuju da se imena profesora sa razlogom kriju. Kompanija se nada da će na taj način uspeti da sakrije njihov identitet, pa da čak nekoliko njih "progura" i u Komisiju koju će imenovati Ministarstvo rudarstva za odobrenje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu!!!

_______________________________________________

Na kraju, Rudarski fakultet odlučio je da PAKT-u i kancelariji Poverenika ponovo pošalje dopis i dodatno objasni da oni ustvari uopšte ne poseduju traženu dokumentaciju i da je ona automatski po Ugovoru postala i prešla u vlasništvo kompanije Rio Tinto. Da ne znamo u kakvoj državi živimo, teško bi poverovali u nešto slično, ali...

Rudarski fakultet odgovor 1

Ovakvo opisano ponašanje državnih organa i institucija navodi samo na jedno. Postoji neko ko se trudio i iscrpeo skoro sve pravno dostupne mehanizme. Ustavni sud ćuti na Inicijativu koju je podneo PAKT, već godinu dana. Upravni sud po Žalba za nasilnu prenamenu zemljišta, takođe. A kada institucije ne funkcionišu i pravda nije dostupna običnom narodu, obično ulica bude jedino rešenje.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3