Pin It

Koalicija za integritet koju čine Biro za društvena istraživanja BIRODI Beograd, Podrinjski antikorupcijski tim PAKT Loznica i Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo, a koja je tokom 2023. godine aktivno učestvovala i pratila ceo postupak izrade predloga Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u periodu od 2024 do 2028. godine, oštro je protiv Nacionalne strategije koju je Vlada usvojila 25.7.2024. godine.

Mračna ekipa u BG

Pre nego što je Vlada razmatrala predlog teksta Nacionalne strategije predlagač – Ministarstvo pravde moralo je bar formalno da predlog teksta utvrdi putem Radne grupe koju je osnovalo za izradu Nacionalne strategije. To nije učinjeno, jer se Radna grupa nije izjasnila o konačnom predlogu teksta Nacionalne strategije. Dalje, predlagač nije obavestio javnost o toku i ishodu javne rasprave, u kojoj je prema našim saznanjima dostavljeno moguće čak i oko 200 pisanih primedbi na tekst Nacionalne strategije koji je bio predmet javne rasprave.

Iako je predlagač  bio dužan da u roku od 15 dana od okončanja javne rasprave 5. septembra 2023. godine „analizira sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i na osnovu toga sačini izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Predlogu Nacionalne strategije i isti objaviti…“ To nije učinjeno.

Navedeni formalni nedostaci mnogo su manje važni od suštinskog; Nacionalna strategija NE doprinosi borbi protiv korupcije u Srbiji, već predstavlja Nacionalnu strategiju za fiktivnu borbu protiv korupcije. Imajući u vidu princip „velika korupcija ne trpi malu“, sve odredbe Nacionalne strategije odnose se na malu, uličnu, benignu ili korupciju dostupnu građanima, dok je politička korupcija potpuno izostavljena iz Nacionalne strategije. Time je Nacionalna strategija i ceo postupak oko nje primer korupcije u samoj borbi protiv korupcije.

Usvajanje Nacionalne strategije nikako ne pokazuje da se Srbija nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja sprečavanja i eliminisanja korupcije u najvećoj mogućoj meri, naprotiv pokazuje da je sve usmereno u pravcu onemogućavanja svake aktivnosti protiv političke korupcije.

Koalicija za integritet

*Ovaj text je nastao u okviru projekta MATRA holandske ambasada i izneti stavovi i mišljenja ne predstavljaju nužno i stavove donatora.

HOLANDIJA

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3