Pin It

Kao i kod većine lokalnih samouprava ni u opštini Arilje nije bolja situacija. Stanovnici ovog malog gradića na Zapadu Srbije bili su u prethodnom periodu svedoci "zavođenja displine" hapšenjem bivših rukovodećih struktura, međutim, pokazalo se da na lokalu ne postoji ovoljan broj kompetentnih ljudi da bi se bavili javnim nabavkama, To vidimo kroz nejasno ispitivanje tržišta i česte izmene Plana javnih nabavki. Treba reći da je ovakvom stanju umnogome doprineo i novi Zakon o jsvnim nabavkama koji je više brinuo o zakonskim okvirima u kojem se kreću ponuđači, nego o uštedama javnih finansija građana.

arilje slika

*Arilje - foto DANAS

Opština Arilje je do ovog trenutka realizovala u ovoj godini 37 javnih nabavki, dok je u 2023. realizovano 55 nabavki. Četiri izmene plana u 2024. godini (od kojih je poslednja 09-07-2024) predviđaju 28 nabavki, dok je plan u 2023. godini menjan 6 puta a poslednja promena plana desila se 23-12-2023. što dovoljno govori kako se i na koji način planiralo. Poslednji plan predviša realizaciju 32 javne nabavke. S obzirom na dostupne podatke, možemo zaključiti da je gotovo 22 nabavke (skoro polovina) izmešteno u sivu zonu, podizanjem pragova. Prosečan broj ponuiđača u 2024. godini za sada iznosi poražavajućih 1,3 ponuđača, što prestavlja prosečno manji broj nego na republici. U 2023. godini prosečan broj ponuđaća iznosi 1,43 što takođe pretstavlja manji prosečan broj od republičkog proseka. Treba napomenuti da bi ovi rezultati ipak bili drugačiji da se ponuđaći kao na republici računaju po partijama, ali se PAKT odlučio za drugu realniju  metodologiju kako bi došli do stvarnog stanja. Prvenstveno se misli na centralizovane JN koje su realizovane od strane JP Srbijašume i odnose se na seču drveća.

* Ovaj projekat finansira Holandska ambasada kroz MATRA program, a izneti stavovi i mišljenja ne predtavljaju nužno i stavove donatora.

HOLANDIJA

 

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3