Pin It

PAKT je kao organizacija građanskog društva godinama unazad potencirala na održavanju javnih rasprava prilikom donošenja budžeta. Ne samo da smo potencirali na raspravama nego i na kalendaru jer je jako bitno kada se te rasprave održavaju  i da li ima realnog vremena da se dobri predlozi građana nađu u planovima i programima javnih preduzeća. Odavno više ne učestvujemo u tim i takvim fingiranim raspravama jer smo uvideli da one služe za puko ispunjavanje forme, nikako i same suštine. 

20230316 104904

Pred nama je završni račun Grada Loznice za 2022. godinu koji treba nakon skupštinske rasprave da bude usvojen. A onda pomislim, koliko odbornika, koji će dići ruku i usvojiti budžet, uopšte barata sa ekonomskim pokazateljima, transparetnošću i participativnošću. U kojoj meri Odeljenje za finansije prikazuje u Izveštaju relevatne podatke i ima želju da sami odbornici to razumeju.

Zabluda, znam, i svevišnji akademik kada potegnete neko ozbiljno pitanje, odmah se hvata izbora i šta je na istima narod rekao. Valjda je narod rekao i dao Vidoju dozvolu da državi (čitaj Vučiću) pokloni stadion sa dve pokrivene tribine i zemljište ispod njega. Valjda je narod glasao i da Loznica ispadne u Treću ligu i da Vučić određuje ko će na novom stadionu igrati? Valjda je narod glasao da se usled havarija pri izvođenju radova na stadionu pojavi kontraverzni „južnoamerički biznismen“ i otkupi radove!!! Zamislite, otkupi radove??? To ćete teško i u Južnoj Americi sresti, ali avaj...Narod je glasao za Vidoja, koji iste te narodne pare koje u četvrtak na Skupštini podnosi narodu na uvid deli i kapom i šakom PINKu i dnevnim novinama ALO, dokazanim promoterima nasilja i prostakluka. Doduše, njima smo dali „siću“ dok su loznički "tv giganti" dobili milione narodnih para da i dalje drže jezik za zubima o projektu Rio Tinta ili ne daj Bože o mirnim šetnjama protiv nasilja na svakom koraku.

Glavni računopolagač će tako još jednom šeretski opravdati javnu potrošnju, a pri tom će pokušati da izbegne podatak o „domaćinskom“ poslovanju i „suficitu“. Naime, zli jezici tvrde da je Loznica u jednom trenutku prošle godine imala skoro milijardu dinara na računu, a da su građani zbog "vizionarstva" i domaćinskog poslovanja izgubili na inflatornim kretanjima skoro trećinu tog novca. Znate već priču o skoku cena čelika i građevinskog materijala, što u prevodu znači, ako se za te novce moglo sagraditi tri obdaništa, mi smo „domaćinskim“ poslovanjem i vizijom velikog vođe, dobili dva.

20230316 100832
„Na zapadu ništa novo“ – rekao bi Bora Đorđević, ne očekujemo da se išta promeni i da ovi koji se tako vajno pozivaju na glasove građana učine neki stvarni i iskreni korak u poboljšanju participacije građana prilikom donošenja bitnih i važnih odluka za njih, a budžet to svakako jeste.
U najnovijem istraživanju Transparetne Srbije, Loznice nema ni na vidiku po Indexu participativnosti građana, a pretekli su je i ispred nje su (ako uopšte ima neki rezultat) susedna opština Mali Zvornik i malo dalja Ljubovija. Prvi poseduju „umereni nivo“ participacije građana određen sa oko tridesetak indikatora, a drugi spadaju u red „osnovni“. Ne čudi što Loznice nema nigde, jer recimo nikom nije poznato šta je bilo sa inicijativom tri lozničke organizacije (PAKT-NE DAMO JADAR- KOSMOPOLIT) za osnivanjem instituta „Zelena stolica“ pri lokalnom parlamentu. Organizacije bi na taj način imale šansu da dobiju reč na Skupštini kada se diskutuje o temama zaštite životne sredine, bez prava glasa, ali naravno da se vlastima ne bi svidelo što bi čuli pitanja o regionlnoj deponiji, kanalizaciji u Lozničkom Polju, zašto već četiri godine nema živog sveta u Štiri, pilani u Banji Koviljači na izvorištu pitke vode itd itd...Zelena stolica može u republičkom parlamentu, u lokalnom jok!

LIPA
Sve dok ne vidim Programski budžet sa jasno i određenim indikatorima, baznim vrednostima i rezultatima (pomoću kojih bi bili merljivi stvarni rezultati učinjenog, ali i korupcija koja se prikriva na svakom koraku), znaću da vlast gleda na običan narod kao na stado. Stado koje će zarad lažnih obećanja jednom u dva-tri-četiri godine sa svojih oglasnih tabli pozvati da bespogovorno glasaju, bez ikakvog osećaja odgovornosti da u međuvremenu istim tim građanima polože račune ili im pruže šansu da izmere i ocene rad i svrsishodnost javne potrošnje. Misaona imenica za prosečnog glasača punog entuzijazma kada dobije poziv na eskurziju do Beograda.
Kiša i budžet mu dođu na isto, vremenske neprilike...

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3