Pin It

U organizaciji Podrinjskog antikorupcijskog tima i ekološkog udruženja “Rzav”, u Beogradu je 15. i 16. februara održan okrugli sto - “Antikorupcijske politike u oblasti zaštite životne sredine”. Prvom sastanku neformalne Koalicije ekoloških organizacija jugozapadne Srbije prisustvovali su predstavnici organizacija : “Pakt”- Loznica, “Rzav”- Arilje, “Hrast” – Priboj, PSK “Kolovrat”- Prijepolje, Eko pokret Kosjerić, Ekološko udruženje “Čuvari prirodne” – Požega, RZORA “Raft”, “Prijatelji Brodareva” i “Green Bear” – Bajina Bašta.

sajt OKRUGLI STO

Prvo ovogodišnje okupljanje ekoloških udruženja jugozqapadne Srbije poslužilo je da se u dva dana napravi presek trenutnog stanja u oblasti zaštite životne sredine na području jugozapadne Srbije, dogovore zajednički pravci delovanja, razrade kanali komunikacije i zajedničkih nastupa u eventualnim kriznim situacijama.

Za sada neformalna, Koalicija ekoloških udruženja jugozapadne Srbije na okupljanju je ocenila da je izdavanje publikacije “Prirodni resursi i koruptivne prakse” naišlo na izuzetan odziv kod javnosti, ali i nadležnih institucija. Na skupu je dogovoren i nastavak saradnje organizacija na istraživanju u oblasti eksploatacije prirodnih resursa u jugozapadnoj Srbiji.

Pored problema u nekontrolisanoj i nelegalnoj eksploataciji prirodnih resursa, razgovaralo se i o ostalim ekološkim problemima. Targetirani su : problematično skladištenje cijanidnih soli u Loznici, mogući problemi prilikom eksploatacije rude Jadarit u koritu reke Jadar, problemi pranja „betonjerski“ na reci Lim, loš rad vodoprivrednih i šumskih inspektora, najava otvaranja eksploatacije rude kod Prijepolja – Čadinje, sve veća pojava „totalne seče“ šuma u okolini Brodareva, problemi sa deponijama koje se nalaze na obalama reka Lim i Drina kao i primena Zakona o zaštiti priobalja, problem cementare u Kosjeriću i sveprisutni problemi sa mini hidro centralama.

Trenutno je urgentno stanje na Limu u Priboju gde se već gradi visoka hidroelektrana na kilometar i po od centra grada . Radovi koje izvodi firma "Hydro Tan" su, do sada, prouzrokovali klizište koje je ugrozilo nekoliko kuća iznad njega. Takođe je, u nekoliko navrata, bila pokidana elektro kao i vodovodna mreža kojom se taj deo grada snabdevao strujom i vodom.Ostale posledice, za tok reke kroz grad, i Lim uopšte, ako hidroelektrana sa visokom branom bude tu izgrađena, su nesagledive. Pokrenut je sudski postupak protiv investitora koji nije ispunio uslove javnog uvida i odgovora na prigovore Studije procene uticaja na životnu sredinu. Za taj sudski postupak se za sada sredstva prikupljaju dobrovoljnim prilozima građana, poziv je upućen preko sajta i društvenih mreža.

Zaključeno je da će ekološke organizacije jugozapadne Srbije u budućnosti imati zajedničke nastupe i akcije, a osim zajedničkih nastupa u javnosti, dogovoren je i zajednički rad na povećanoj kontroli trošenja budžetskih sredstava lokalnih ekoloških fondova i zagovaranje za uspostavljanje „zelene stolice“ u svakom lokalnom parlamentu, što je i obaveza predviđena Arhunskom konvencijom. Posebno je istaknut i značaj prekogranične saradnje koji je potreban za reševanje većine navedenih problema.

Okrugli sto je realizovan u okviru projekta “Razvoj antikorupcijskih mehanizama u oblasti zaštite životne sredine“. Projekat koji u partnerstvu realizuju Pakt iz Loznice i Rzav iz Arilja podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

KOMPLET LOGO BOŠ

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3