Pin It

Država i lokalne samouprave rasipaju novac razjedinjenim javnim nabavkama

Svrsishodnijim trošenjem novca do bolje zaštite imovine i ljudi bila je tema diskusije održane u ponedeljak, 3. oktobra, koju je u Loznici organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) uz podršku PAKT Loznice, partnera iz PRO-CURE grupe.

pro cure logo

Tom prilikom predstavljena je i studija slučaja „Zašto ne funkcioniše protivgradna zaštita u Srbiji”, autora Miroslava Mijatovića.

„Država i lokalne samouprave rasipaju novac razjedinjenim nabavkama protivgradnih raketa. Objedinjenom nabavkom mogla bi se uštedeti dovoljna suma novca da se nabave rakete za još 10 lokalnih samouprava“, ističe autor.

Potrebno je precizno ustanoviti nadležnosti i prava lokalnih samouprava u oblasti odbrane od grada, rečeno je na skupu. „Novi zakon o odbrani od grada propuštena je prilika da se ovaj sistem učini efikasnijim. Usled nepreciznih nadležnosti niko u lancu funkcionisanja sistema odbrane od grada - MUP, pa sada RHMZ i lokalne samouprave - nije odgovoran za štete od 40 do 100 miliona evra koje grad nanese Srbiji u toku jedne godine“, upozorava istraživač BCBP Vladimir Erceg.

Učesnici na skupu su se složili da je potrošen novac na nabavke adekvatne količine protivgradnih raketa, finansiranje strelaca i održavanje protivgradnih stanica, investicija koja se uvek isplati. „Organi grada Loznice uspeli su da napune fond protivgradnih raketa neophodnih za odbranu od grada u toku sezone, kao i da nađu prihvatljiv modalitet plaćanja strelaca, uprkos zakonskim i finansijskim poteškoćama. Ostalo je pitanje obnove i održavanja protivgradnih stanica“, zaključuje Jovan Miladinović, načelnik Odeljenja za privredu grada Loznice. Raspravi su prisustvovali predstavnici gradske uprave, većnici, predstavnici poljoprivrednika, medija i organizacija civilnog društva iz Loznice. Događaj se realizovao u okviru projekta „PRO-CURE: Jačanje civilnog nadzora nad javnim nabavkama u sektoru bezbednosti”, koji sprovode BCBP i Društvo protiv korupcije uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3