Pin It

ŠUME 1

21.03. obeležava se Svetski dan šuma, koji je ustanovljen 1971. godine da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovečanstvo. Šume su najsloženiji kopneni ekosistemi. U njima pored drveća, živi mnogo drugih vrsta bilјaka, životinja, glјiva i mikroorganizama. Složenost šuma se ogleda u njihovoj izraženoj spratovnosti i raznovrsnoj međusobnoj povezanosti svih članova životne zajednice.

Srbija se smatra srednje šumovitom zemlјom. Od ukupne površine njene teritorije, 29,1% (u Vojvodini 7,1%, a u središnjoj Srbiji 37,6%) nalazi se pod šumom (prema Nacionalnoj inventuri šuma Republike Srbije, 2009). Šumovitost je, u odnosu na globalni aspekt bliska svetskoj koja iznosi 30%, a znatno je niža od evropske koja dostiže 46% (2000). Uvećanje šumovitosti u odnosu na referentnu 1979. godinu iznosi 5,2%, što je svakako imalo pozitivan uticaj na stanje i kvalitet životne sredine u celini. U odnosu na broj stanovnika šumovitost iznosi 0,3 ha po stanovniku (u Rusiji je 11,11 ha po stanovniku, Norveškoj 6,93 ha, Finskoj 5,91 ha, BiH 1,38 ha i Hrvatskoj 1,38 ha).

Ukupna površina šuma u Srbiji iznosi 2.252.000 ha. Od toga u državnom vlasništvu je 1.194.000 ha ili 53%, a u privatnom vlasništvu 1.058.387 ha odnosno 47%. JP "Srbijašume" Beograd upravlјa, odnosno gazduje državnim šumama i šumskim zemlјištem na površini 892.598,01 ha i obavlјa stručne poslove u šumama sopstvenika na površini 1.149.762,00 ha (stanje 31.12. 2014. godine).

U sklopu JP „Srbijašume“ funkcioniše i područno gazdinstvo „Boranja“ – Loznica sa 207 zaposlenih (najviše nakon ŠG Beograd). Godišnji rashodi „Srbijašuma“ kreću se u iznosu oko 6,5 milijardi dinara, a kako se navodi u Informatoru o radu, najveće izdvajanje preko državne pomoći od sredstava građana Srbije, ovo javno preduzeće dobija za izgradnju i rekontrukciju šumsko-kamionskih puteva 157.500.000 rsd (na godišnjem nivou). Plata direktora „Srbijašuma“ je 175.437,73 rsd, dok su plate direktora šumskih gazdinstava 95.089,80 rsd. Proizvodnja drvnih sotimenta na godišnjem nivou iznosi 1.428.004 kubnih metara, dok se planom za 2017. godinu previđa proizvodnja 6.593.743 šumskih sadnica.

ŠUME 2

I pored ovih podataka JP „Srbijašume“ prati niz nepravilnosti u radu kao i čestih zloupotreba, pretežno u oblasti javnih nabavki, o čemu je portal „PAKT Info“ pisao u predhodnom periodu.

Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine će ove godine za subvencije izdvojiti 750 miliona dinara iz Fonda za šume. Navodi se da su ta sredstva za oko 300 miliona veća nego u prethodnom periodu.

Za gradnju i rekonstrukciju šumskih puteva i izgradnju mostova ukupno je opredelјeno 490 miliona dinara, za sadnju, uklјučujući sanaciju oštećenih šuma - 119 miliona, za negu šuma 30 miliona, za proizvodnju šumskog sadnog materijala 21 milion i za zaštitu šuma 19 miliona dinara.

Najveće povećanje je planirano za ulaganje u kapitalne investicije - šumsku infrastrukturu.

To, kako se dodaje, predstavlјa sistemsku meru kojom se unapređuje dostupnost šuma, a samim tim i uslovi za unapređenje gajenja, zaštitu i održivo korišćenje šuma i raspoloživost biomase koja je tema ovogodišnjeg dana šuma. Ministarstvo navodi da se upravo danas završava konkurs za dodelu sredstva Fonda za šume na osnovu Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume Srbije u 2017. godini koju je donela Vlada u februaru.

Danas se širom planete obeležava Svetski dan šuma, sa cilјem da se javnost podseti na značaj šuma i utiče na podizanje svesti o potrebi očuvanja i unapređenja šumskih ekosistema. Tema ovogodišnjeg "Dana šuma" je - šuma i energija. Još pre dvadesetak godina korišćenje drveta kao energenta smatralo se odrazom zaostalosti. 

Na Svetski dan šuma, Podrinjski Anti-Korupcijski Tim želi još jednom da ukaže na problem korupcije u oblasti zaštite životne sredine, kao veliki problem u procesu pridruživanja Srbije EU. Procene koje govore da će za Poglavlje 27 - zaštita životne sredine, biti potrebno izdvojiti 11 milijardi eura, od čega Srbija od EU očekuje 3 milijarde, dok će od građana Srbiji biti potrebno da se izvdvoji 8 milijardi eura, dovoljno govori u prilog potrebi za nultom tolerancijom na korupciji u oblasti zaštite prirodnih resursa i životne sredine.

 

Redakcija PAKT Info

АКТИВНИ КОМEНТАРИ

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ГОСТ - Milovan Srbinoski

    O, prelepo drvece i sume. Kako su dragoceni! Moramo ih cuvati svuda: u naseljenim mestima i u prirodi, planinama... O, kako su ljudi bezdusni. Nema dana da se u gradu ne presece neko drvo. Oni koji unistavaju drvece su zlotvori. Milovan Srbinoski, psiholog iz Ohrida, Makedonija

    Like 0 Short URL:

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3