Pin It

Loznica je jedna od 15 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima se sprovodi projekat Beogradskog fonda za političku izuzetnost „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovorne javne finansije“ uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Projekat će u Loznici partnerski realizovati lokalna samouprava i Podrinjski Antikorupcijski Tim (PAKT).

 sajt BFPE

Prva najavna konferencija održana je 28.04.2017. u prostorijama Gradske uprave u Loznici na kojoj su prisustvovali načelnik Odeljenja za finansije Grada Loznice – Zoran Tomić i projekt koordinator PAKT-a – Miroslav Mijatović.

Na otvaranju konferencije Mijatović je istakao je svoje zadovoljstvo da se ovim projektnim aktivnostima, ustvari samo nastavlja rad koji je Podrinjski Antikorupcijski Tim započeo još pre dve godine održavanjem javnih rasprava o budžetu. Prošle godine aktivno se uključila i lokalna samouprava, pa su javne rasprave partnerski organizovane u najvećim mesnim zajednicama i gradu, i pokazale su svoju punu potrebu i opravdanost. On je istakao da se kroz javne rasprave o budžetu gradi poverenje između građana i lokalne samouprave, ali i izrazio nadu da će se na raspravama osim o rashodima, govoriti i o prihodima lokalnog budžeta.

Načelnik Odeljenja za finansije Grada Loznice – Zoran tomić, govorio je o budžetskom kalendaru i istakao da Gradska uprava već otpočinje sa pripremama za izradu budžeta za 2018. godinu. On je apostrofirao značaj javnih rasprava u budžetskom procesu i najavio da će se njihov obuhvat po mesnim zajednicama ove godine širiti. "Održaćemo ipak javne rasprave i u nekim mesnim kancelarijama gde smo bili i prošle godine, sa ciljem da uporedimo i koliko su se predlozi meštani izmenili ili nisu i u kojoj meri su njihovi zahtevi od prošle godine ispunjeni" - istakao je Tomić.

Na samom kraju konferencije, projekt koordinator PAKT-a Miroslav Mijatović izneo je podatke iz istraživanja koje je IPSOS stratedžik marketing uradio za potrebe projekta i koji govore da čak 48% građana nije upoznata sa načinima finansiranja svoje opštine/grada, 42% smatra da je delimično upoznato sa načinom na koji se troši novac, a čak 47% njih smatra da je nedovoljna informisanost o lokalnom budžetu plod nezainteresovanosti i neaktivnosti samih građana. Mijatović je pohvalio Gradsku upravu koja je među prvima u Srbiji uspostavila instituciju internog revizora i na taj način dodatno podigla kvalitet budžetskog procesa i načina na koji se troše pare građana Loznice.

bfpe LOGOUNDP logoPAKT LOGOloznica grb

redakcija : PAKT Info

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3