Pin It

U Tršiću je za vikend održana osnivačka Skupština Koalicije udruženja protiv korupcije u ekologiji, koju kao osnivači čine osam organizacija civilnog društva iz Zapadne i Jugozapadne Srbije.

Koalicija 2

Prva ekološka Koalicija organizacija ovog tipa u Srbiji osnovana je za vikend u Tršiću na osnivačkoj Skupštini i nastala je iz potrebe da se državi ukaže na mogućnost racionalnije i odgovornije javne potrošnje kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Koaliciju udruženja protiv korupcije u ekologiji čine sledeće organizacije :

-          Podrinjski antikorupcijski tim / Loznica

-          Prijatelji Brodareva / Brodarevo

-          Rzav – God save Rzav / Arilje

-          Ekološko udruženje Hrast / Priboj

-          Kosmopolit / Loznica

-          Grean Bear / Bajina Bašta

-          Sove na oprezu / Čačak

-          PSK Kolovrat / Prijepolje

Za prvog čoveka Koalicije na period od 4 godine izabran je Miroslav Mijatović, dugogodišnji NVO aktivista i jedan od osnivača Podrinjskog antikorupcijskog tima iz Loznice. Koalicija pored Upravnog ima i Etički odbor koji će brinuti o tome da li se sve članice Koalicije pridržavaju ekoloških kodeksa i programskih načela.

„Koalicija ostaje otvorena i ostalim ekološkim i antikorupcijskim organizacijama koje svojim delovanjem izgrade kredibilitet a potom i izraze želju da učestvuju u zajedničkom delovanju. Kao Koalicija nastavićemo kontinuirano da širimo svim zainteresovanim licima naša znanja i iskustva iz oblasti antikorupcijske borbe i ekoloških standarda, kroz obuke na kojima predstavljamo već funkcionalnu metodologiju. Okupila nas je briga prema zaštiti naše životne sredine i loše tendencije u društvu koje utiču na sve gore stanje u ovoj oblasti. Od nekontrolisane eksploatacije prirodnih resursa, tretmana i skladištenja opasnih materija, izgradnje mini i velikih hidrocentrala, nepostojanja tretmana otpadnih voda, divljih deponija i smetlišta do nekontrolisane seče šuma, to su teme kojima se bavimo i oko kojih smo se udružili, jer je ideja da ujedinjeni možemo snažnije uticati da se o ovim problemima glasno govori i da nadležne institucije konačno krenu u njihovo sistemsko rešavanje. Jedna od najvećih zabluda našeg društva je da mi živimo u nezagađenoj i relativno čistoj životnoj sredini.“ – ističe Mijatović.

Koalicija udruženja protiv korupcije u ekologiji nastala je u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji“ koji finansira Švedska Vlada.

KOMPLET LOGO BOŠ

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3