Pin It

COVID 19 b

U proteklih nekoliko dana imali smo prilike da uvidimo vidnu neusaglašenost statističkih podataka a koji se odnose na brojeve zaraženih virusom Covid19, broja preminulih i drugih podataka u vezi sa još uvek prisutnom epidemijom. Izveštavanje pojedinih medija o ukupnom broju zarađenih  razlog je za traženje obrazloženja nadležnih organa. Ujedno brojevi prikazani pre i posle 21. juna značajno se razlikuju.

Pravo na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, odnosno pravo na pristup informacijama, osnovno je pravo svakog lica. Ovakvim obaveštavanjem, na proaktivnoj osnovi kao i po zahtevu za pristup informacijama, pravo građana na obaveštenost je ugroženo.

Koalicija za slobodu pristupa informacijama uz podršku drugih udruženja građana, medija i svih zainteresovanih ima nameru da Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" podnese zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i, odvojeno, zahtev za otvorene podatke u skladu sa Zakonom o elektronskoj upravi, a u nameri da javnost dobije pouzdane informacije o zdravstvenom stanju stanovništva u Republici Srbiji.

Jasno je da postoji nesporan javni interes javnosti da bude upoznata sa statističkim podacima iz ovog sistema koji su ujedno od značaja za zaštitu zdravlja stanovništva. Ovo potonje znači da je rok za postupanje po zahtev za pristup informacijama 48 sati. Dodatno, obavezu proaktivnog, i ažurnog, objavljivanja ovih podataka u otvorenom formatu uspostavila je Vlada. Zaključkom Vlade o uspostavljanju IS COVID - 19

SHARE Fondacija je napravila kratak Video o tome kako IS COVID-19 funkcioniše. Kroz video se objašnjava kako sistem funkcioniše i zašto ne bi smelo da dođe do nekonzistentnost u podacima ukoliko se on koristi na način koji je predviđen propisima i uputstvima koje je država donela. 

Smatramo da bi podnošenje zahteva od strane velikog broja udruženja imalo za posledicu da se istakne da su javnost potrebne prava inormacije, i da se podaci objave, kako bi se javnost upoznala o stvarnoj situaciji, a time svi mi zajedno I pojedinačno adekvatno prilagodili ponašanje.

U prilogu su pojedinačni zahtevi za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i ponovnu upotrebu podataka.

Spisak udruženja koje su članica Koalicije, kao i spisak organizacija koje su podržale ovu inicijativu priložen je uz ovu poruku.

U slučaju da želite da se pridružite ovoj inicijativi, možete to učiniti do srede, 8. jula 2020. godine na adresu Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. kako bismo ime Vaše organizacije naveli u zahtevima. Inicijativi možete da se pridružite i nakon ovog roka.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3