Pin It

Budžet je zakon i kao takav treba da ga donose nadležni organi. Ponekad se dešava da odluke o budžetu nisu zakonske već podzakonske (barem kada je u pitanju formalna klasifikacija). Opštine ne mogu da donose zakone, već statute, odluke, itd. Ali, to ne menja na stvari da se budžet donosi u zakonom propisanom postupku.

budžet 2

Legitimnost se odnosi na to da budžet donose odgovarajući organi, tj. da se budžetski postupak odvija onako kako je to zakonom predviđeno. Ovim treba da se predupredi da se u procesu donošenja budžeta kao donosioci odluka mešaju nenadležne osobe i organi. Načelo ne isklјučuje učešće drugih pojedinaca i grupa u procesu donošenja budžeta, već samo otklanja mogućnost da budžet donose nenadležni organi.

Budžet treba da bude temporalno (vremenski) uravnotežen, tj. da uzima u obzir i kratkoročne i dugoročne interese. Ovo načelo treba da isklјuči da se budžetska sredstva troše isklјučivo u kratkoročnom ili samo u dugoročnom smislu.

Budžet treba da zadovolјi i načelo blagovremenosti. To se odnosi na njegovo donošenje, korišćenje sredstava i sprovođenje kontrolnih postupaka vezanih za budžet.

Budžet treba da je transparentan. To bi značilo da i učesnici donošenja budžeta i građani kao spolјašnji akteri treba da razumeju budžet i budžetske procedure i da ne postoje postupci koji zaklanjaju javnu vidlјivost, preglednost i mogućnost kontrolisanja budžeta.

Konačno, budžet i druga sredstva javni finansija treba da su javno kontrolisani. To podrazumeva opštu javnu kontrolu, parlamentarnu kontrolu, internu i eksternu kontrolu i reviziju. Postupci kontrole se predviđaju u zakonu o budžetu ili budžetskom sistemu.

logo INFORMISANJE                                                                                                                         Veliki grb LOGO LOZNICA

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3