Pin It

KOALICIJA I PAKT POZIVAJU MINISTARSTVO ŽIVOTNE SREDINE DA HITNO OBUSTAVI POSTUPAK ODREĐIVANJA OBIMA I SADRŽAJA Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora „Jadar“!!!

MINISTARSTVO zahtev

Organizacije traže od ministarstva da HITNO obustavi ovaj proces i fingirani javni uvid za koji je, za ovakav megalomanski projekat, određen rok od 15 dana. U predviđenom roku ni najstručniji ljudi u zemlji ne bi mogli analizirati ovaj dokument. Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski anti korupcijski tim – PAKT upozoravaju nadležne da dozvoljavaju i potpomažu proces iz koga Rio Tinto želi da ishoduje građevinsku dozvolu na osnovu koje bi započeo izgradnju rudnika podzemne eksploatacije, a da na predmetnoj lokaciji nije postao vlasnik ni 1/3 zemljišta. Svi koji budu učestvovali u ovakvom procesu moraju biti spremni da snosne krivično-pravnu odgovornost.

Organizacije postavljaju i pitanje, ko obmanjuje javnost, kada predsednik najavljuje referendum, dok se ministarstvo zaštite životne sredine ponaša kao da je on već uspešno održan!? Pozivamo i Rio Tinto i nadležne državne organe da više ne obmanjuju javnost da jasno kažu, da li će referenduma biti, pod kojim uslovima, kad i ukoliko će ga biti da hitno obustave sve preduzete korake koji se kreću u pravcu da kompanija izdejstvuje van očiju javnosti građevinsku dozvolu. PAKT podseća javnost i da su podnete Inicijative za ocenu Ustavnosti Uredbe Vlade kojom je proglašen PPPPN za projekt Jadar i da ne bi trebalo preduzimati nikakve dalje korake do odluke Ustavnog Suda i na taj način prejudicirati samu odluku, a da ne postoji niti jedan razlog da Ustavni sud ne odluči u ime građana Srbije.

IZVOD zahteva za PROCENU

Organizacije podsećaju i da se pre bilo kakve građevinske dozvole mora sagledati kumulativni uticaj rudnika na životnu sredinu, a da su iz PAKT-a upozoravali da će kompanija ići na segmentalne procene uticaja, upravo da bi izbegla prikaz kumulativnog uticaja rudnika na životnu sredinu. PAKT i Koalicija protiv korupcije pitaju nadležne, šta će javnost imati od konačne/sveobuhvatne Studije procene uticija na životnu sredinu, ako Rio Tinto do tad izdejstvuje sve potrebne građevinske dozvole za podzemnu eksploataciju zemljišta, deponiju jalovine i hemijsko postrojenje?

Organizacije podsećaju javnost da kompanija nije otkupila u zoni rudnika ni 1/3 parcela, nije u vlasništvu tog zemljišta, i da nema pravo na pribavljanje bilo kakvih dozvola i dokumenata za predeo u dolini Jadra. Još jednom pozivamo nadležne da HITNO obustave postupak određivanja obim i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3