Pin It

Pod javnim interesom podrazumeva se “korist odnosno dobrobit koju ostvaruju ili svi građana, ili većina građana ili jedan veliki deo građana”. Iz svega predhodno navedenog u projektu Jadar prepoznaje se samo interes kompanije Rio Tinto. Lični dohoci radnika u jami, koja mora da se hladi da bi se temperature snizila na 250C, ili radnika koji će raditi na istakanju sumporne kiseline, nisu svakako razvojni interes Republike Srbije. Devastacija doline Jadra, po planu 2030 hektara, a u stvarnosti i mnogo više, takođe ne predstavlja razvojni interes građana Srbije, kao ni iseljavanje stanovnika sa vekovnih imanja. Zaposliće se 700 radnika, a stotine domaćinstava ostaće bez svoje zemlje i prihoda od poljoprivrede. Projekat Jadar je za kompaniju Rio Tinto vrlo isplativ, jer će imati željeni nivo neto prihoda oko 30% od ukupnog prihoda i povratak ulaganja za 10 godina. Kroz prvih 10 godina rada, oni će izvući iz Srbije 4 milijarde evra, pa jasno čiji je interes ovde u pitanju.

Predeo Jadra sajt

Ovo kratko razmatranje izvodljivosti projekta Jadar pokazuje da je to ekoloških neprihvatljiv projekat, ekonomsko isplativ samo za Rio Tinto, ali na štetu građana u dolini Jadra, uostalom i čitave Srbije. Projekat nije izvodljiv zbog vojih dokazanih štetnih uticaja na zemlju, vodu i vazduh zapadne Srbije.

Eventualna realizacija izgradnji projekta Jadar doneće vrlo malu društveno-ekonomsku korist građanima Srbije, a velike društveno-ekonomske štete i posledica, i to ne samo zbog skrivenih proizvodnih parametara sa kojima se ušlo u izradu prostornog plana posebne namene, već zbog činjenice da u društveno ekonomskoj analizi projekta, nisu u obzir uzeti štetni efekti investicije po zdravlje stanovništva, radnu sposobnost i životnu sredinu jer se oljoprivredno I šumsko zemljište prevodi u građevinsko, kao ni širom sveta pokazana praksa kompanije Rio Tinto kao brutalne i nemilosrdne prema životnoj sredini I radnim pravima zaposlenih.

*Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Izgradnja integriteta na lokalnom nivou kroz procenu rizika od korupcije u propisima" koji finansira European Endowment for Democracy. Izneseni stavovi autora nisu nužno i stavovi donatora.

EED official logo

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3