Pin It

LOZNICA - Odavno je poznato da su donosioci odluka savladali sistem javnih nabavki i da ih imaju u malom prstu. Očekivalo bi se da takvo znanje služi prilikom formiranja planova i konkusne dokumentacije, međutim ono služi kako bi se važeći zakon izvrgao ruglu i kako bi se u njemu pronašle "pravne praznine"...Takve slučajeve beležimp i u Loznici, čiji rukovodeći ljudi tvrde da ovaj grad  nepogređivo korača ka tituli lidera zapadne Srbije...Međutim, da li je u stvarnosti tako?

loznica 2

*LOZNICA panorama / foto https://www.bookaweb.com

Na administratinoj teriotoriji Grada Loznica u 2024. realizovano je do sad (01. avgust 2024) 256 javnih nabavki,sa prosečnim brojem ponuđača od 1,4 što predstavlja manji broj od republičkog proseka. Plan javnih nabavki doživeo je svoje peto izdanje 26.07.2024. i predviđa realizaciju 45 nabavki u 2024. To automatski znači da veliki broj nabavki usvajanjem poslednje verzije izmena ostao u „crnoj rupi“ javne potrošnje, čime je otvorena „Pandorina kutija“ i mnoštvo koruptivnih rizika. U 2023. godini zabeleženo ravno 380 zaključenih ugovora, od kojih je samo u 57 slučajeva sprovođena javna nabaka. Najveći rizici uočeni su kod javnih nabavki kod kojih se prema zakonu ne sprovdi postupak, jer su zbog pomeranja pragova ostaliispod crte koja predviđa obaveznost postupka. Za nabavke za koje je sprovođena procedura, prosečan broj ponuđača iznosi 1,34 što predstavlja manji broj od republičkog proseka, što je zabrinjavajući podatak. Uočene su i razne nepravilnosti prilikom realizacije Ugovora, a kao koruptivni rizik označeno je nepostojanje i nepostupanje nadzornih organa koji su zaduženi za kontrole prilikom sprovođenja ugovora. Tipičan primer smo obradili i u video prilogu https://www.youtube.com/watch?v=rWTAS_AgtHk u kojem govorimo o realizaciji javne nabavke  br17/2023 „izgradnja linearnog parka – druga faza“ potpisanog 04-04-2024. Na nekoliko sugestija građana, otišli smo na lice mesta i ustanovili da su svi rokovi probijeni, od kada Grad sa preduzećem Tron Tex počinje da pravi četiri anexa ugovora, produžujući rok za realizaciju radova, redom na preko 400 dana. Vrednost javne nabavke je 46.300.602,04 rsd..

linea 1

LINEA 2

*Ovaj text je nastao u okviru programa MATRA koji finansira Holandska ambasada i ne predstavlja nužno stavove i mišljenja donatora.

HOLANDIJA

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3