Pin It

MALI ZVORNIK - Devizu "što manje mesto - to veće muljaže" zasnovali smo na primeru Malog Zvornika. Gotovo da je nemoguće naći javnu nabavku u kojoj je sve uredu, makar ih finansira i Evropska unija. Pitali smo se kako je to moguće, a lokalni aktivisti nam tvrde da je moguće, ako se u nadzornom organu nalaze "naši" ljudi spremni da na završni izveštaj stave potpis. Najnoviji je primer rukometnog igrališta u Sakaru i zamene žičane ograde uz teren koju finansira Švajcarski HELVETAS. Banalan je primer da je u konkursnoj dokumentaciji navedeno da će se ugraditi 50 stubića, ali i da smo na terenu prebeojali 26! Lokalni aktivisti svedoče da ovakvih slučajeva ima bezbroj, ali da se njima niko ne bavi.

MZ 1

*Mali Zvornik panorama / foto Royal spa

U opštini Mali Zvornik u toku 2024. godine realizovano je 20 javnih nabavki ukupne vrednosti 29.030.344,40, a predhodne 2023 realizovano je 27 nabavki ukupne vrednosti 70.177.716,50 rsd. Plan javnih nabavki za 2023. menjan je 10 puta, a zadnji 20-10-2023 i obuhvata 29 nabavki, dok je u tekućoj godini Plan javnih nabavki izmenjen već 10 puta obuhvativši 25 javnih nabavki.Problematičan je prosečan broj ponuđača u obe monitorisane godine. U 2024. trenutni prosek je 1,2, dok je za 2023. godine posečan broj iznosio 1,35. Zabrinjava to da se u najskupljim javnim nabavkama pretežno pojavljuje jedan ponuđač.

*Ovaj text nastao je u okviru projekta Holandske ambasade - MATRA i ne predstavlja nužno stavove i mišljenja donatora.

HOLANDIJA

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3