Pin It

ŠABAC - gotovo je neverovatno, ali u 21. veku grad Šabac ne objavlje konkurse za javne nabavke (zakonska obaveza) na portalu, već samo na svojoj zvaničnoj web stranici i to u rubrici gde ih je jako teško pronaći "Aktuelnosti". Niti jednu javnu nabavku i pored dobre volje nemoguće je pronaći na sajtu nabavki. Postoje planovi osnovnih i srednjih škola, institucija, Bolnice i Doma zdravlja, javnih preduzeća, Kulturnog centra i Zavoda za javno zdravlje, ali smo nabavke opštine uspeli da pronađemo na "skrivenom mestu" u rubrici Aktuelnosti , što predstavlja veliku sramotu i poražavajuću činjenicu, za grad koji se predstavlja kao lider zapadne Srbije!

šabac 1

*Šabac panorama / foto bookaweb.com

U tekućoj 2024. godini Grad kao lokalna jedinica nije sprovodio javne nabavke, može se učiniti "slučajnom prolazniku". Ipak, grad Šabac objavljuje svoje konkurse samo na svom zvaničnom sajt, kao i Planove javnih nabavki, ali su zato 542 nabavke u 2024.-oj sprovođene u Domu zdravlja, Opštoj bolnici, komunalnim preduzećima, ustanovama i školama. Neshvatljivo je da Kancelarija toleriše ovakvo nedomaćinsko poslovanje rukovodećih struktura i neobjavljivanje na portalu čak 55 planom predviđenih nabavki. Prosečan broj ponuđača u do sad realizovanim nabavkama iznosi 1,65 što je neznato više od republičkog proseka. Grad Šabac planirao je 95 javnih nabavki u 2023. godini, a s obzirom da ih nema objavljenih na portalu (ili su vešto prikrivene) u 2023.-oj godini zatekli smo približno isto stanje. Izbrojali smo i kontrolisali 880 ugovora koliko je nabavki realizovano u 2023. godini sa prosečnim brojem ponuđača od 1,45 što je manje od republičkog proseka, a ove nabavke odnose se na navedene dobavljače koji uredno objavljuju bez skrivanja na portalu.. Uzrok ovakve situaacije su male javne nabavke za koje nije potrebno voditi postupke. Šabac postaje pravi primer zloupotrebe novih zakonski odredbi kada su nabavke "ispod crte" u pitanju, ali i primer nepoštovanja zakonskih odredbi nezabeleženih u Zapadnoj SRbiji.

*Ovaj text nastao je u okviru programa MATRA koji finansira Holandska ambasada. Stavovi i mišljenja izneti u textu ne pretstavljaju nužno i mišljenja donatora.

HOLANDIJA

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3