Pin It

ZAPADNA SRBIJA - Novim Zakonom sve budžetske inspekcije pripojene su ministarstvu na ncionalnom nivou i gotovo sve odreda lokalne samouprave u zapadnoj Srbiji jedva su dočekale da se oslobode ovog balasta, li i rasterete masu za plate. To nije bio slučaj kad su druge teme u pitanju. Sa druge strane nema potrebne saradnje susednih opština, kako bi u onim većim gradovima bila oformljena Odeljenja za interne revizije, a prema monitorisanim izveštajima i planovima postojećih internih revizija gradonačelnici i predsednici opština (pri čijim odeljenjima deluju interne revizije) ne žele ozbiljne revizorske (savetodavne) izveštaje i prave povratne informacije kako se troše budžetske pare...

REVIZIJA

U monitorisanim gradovima i opštinama, situacija je sledeća:

ARILJE - Odeljenje budžđetske inspekcije, prešlo je u nadležnost republike. Iz opštine smo dobili odgovor da nam ne mogu dostaviti izveštaje interne revizije jer je još nisu ni oformili i opština ne poseduje internu reviziju.

BOGATIĆ - Lokalna samuprava u Bogatiću prepustila je svoju budžetsku inspekciju u republičku nadležnost, a kako smo obavešteni od strane lokalne samoupravene neposeduju ni Internu reviziju.

KOCELJEVA - Inspekcija je prešla u ingerencije republičkih organa, a opština Koceljeva ne poseduje Internu reviziju, niti je u saradnji sa susednim opštinama oformila Internu raviziju na drugom mestu tj drugoj opštini ili gradu.

KRUPANJ - Opština Krupanj nema zaposlenog budžetskog inspektora, pa samim tim ni godišnji plan rada. Interna revizija takođe nepostoji u nedostatku kapaciteta i integriteta. Opšti je zaključak da bi u ovom segmentu Grad Loznica mogao da pomogne osnivanjem Odeljenja Interne revizije kojeg bi finansirale sve male susedne opštine. Potrebna je politička volja, koja nedostaje.

LJUBOVIJA - lokalna samouprava ne poseduje budžetsku inspekciju niti nas u odgovoru obaveštava o prelasku u republičku ingerenciju. Opština ne poseduje ni internog revizora.

LOZNICA - Kao što je to Zakon i predvideo Grad je budžezski inspekciju „preneo“ u nadležnost republičkih organa.Grad Loznica poseduje licenciranog revizora zaposlenog kao interni revizor, ali s obzirom da okolne opštine nemaju internu reviziju (prim aut Mali Zvornik, Krupanj...) čudi zašto Grad Loznica nije oformio Odeqewe interne revizije, a na to ima pravo.Interna revizija posluje u nadležnosti gradonačelnika što i zakon predviđa, ali su na naš upit odbili da nam dostave svoje godišnje revizije za 2023. godinu.

MALI ZVORNIK - Lokalna samouprava nema budžetsku inspekciju, ali je jedna od retkih malih opština koja poseduje Internu reviziju. Moramo istaći sem što je retka mala opština koja poseduje internu reviziju, već je plan interne revizije dostavila našoj organizaciji. Jeste da se radi o standardnom planu za reviziju, ali treba istaći da imamo opštinu koja poštuje predviđene procedure.

OSEČINA - kao i u ostalim opštinam, budžetska inspekcija ni u ovoj loklanoj samoupravi ne postoji, Iz odgovora koji nam je poslat, može se zaključiti da lokalna samuprava u Osečini nije ni imala oformljeno odeljenje ove inspekcije. Nasuprot inspekciji, opština poseduje INTERNU REVIZIJU. Čak šta više dostavljen nam je program rada Interne revizije za 2022 i 2023 godinu. Formalno je uspostavljen sistem FUK, ali bez praktične implementacije. 2) Nedostatak znanja rukovodilaca i zaposlenih o tome šta sistem FUK predstavlja i koje benefite pruža predstavlja ključnu prepreku za adekvatnu implementaciju i razvoj ovog sistema. Potrebno je slanjem na edukaciju podizati nivo znanja i svesti rukovodilaca i zaposlenih o značaju sistema FUK.

ŠABAC - Grad Šabac nam je poslao Odluku kojom budžetska revizija prelazi u nadležnost republičkih organa, Šabac kao grad poseduje i Internu reviziju, a dostavljeni su nam i planovi rada, kao i izveštaji o radu revizije za 2022 i 2023 godinu. U obavljanju svojih redovnih dužnosti Interna revizija koristi metodologiju i  model za internu ocenu kvaliteta rada jedinica za internu reviziju, alati za reviziju IPA fondova Evropske unije, smernice za spovođenje interne revizije međusektorskih programa i projekata, i alate za izvođenje revizija informativnih sistema kod korisnika javnih sredstava.....

VLADIMIRCI - Vladimirci nemaju budžetsku inspekciju, a i iz odgovora pretpostaljamo da je nisu ni imale. Opština poseduje Internog revizora, a poslato nam je obaveštenje i o sistematizaciji ovog radnog mesta. Ipak načinjena je greška, jer se službenik vodi u opštinskoj upravi, a prema zakonu treba bi da pripada kabinetu predsednika opštine.

*Ovaj text je nastao u slopu programa MATRA koji finansira Holandska ambasada, Stavovi i mišljenja izneti u textu ne predstavljaju nužno i stavove donatora.

HOLANDIJA

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3