Pin It

U sklopu projekta „Građani i narodni poslanici zajedno u akciji“ danas je u Loznici u organizaciji Podrinjskog Anti-Korupcijskog Tima i Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju organizovano druženje građana sa narodnim poslanikom iz Loznice - dr Borkom Grubor.

kafa 2

„Sa poslanikom na kafi“ radni je naslov događaja koji je upriličen u nedelji parlamentarizma. U prijatnoj atmosferi restorana „Stara varoš“ u centru Loznice, zainteresovani građani su imali priliku da sa svojim jedinim narodnim poslanikom iz ovog kraja popiju čaj i kafu i iznesu svoje probleme, predloge i inicijative.

Jedan od organizatora skupa, Dragomir Pop-Mitić u uvodnom delu istakao je da se ovaj projekat organizuje u cilju približavanja  građana i njihovih zastupnika u najvišem zakonodavnom telu Republike.  - „Cilj je da se građani pre svega upoznaju sa svojim narodnim poslanicima, da razmene iskustva i shvate ulogu poslanika, kao i načine na koji poslanici mogu pomoći u reševanju problema samih građana“ – istakao je Pop-Mitić.

Dr Borka Grubor izrazila je zadovoljstvo učešćem na skupu koji podrazumeva neposrednu komunikaciju sa građanima što će joj, kako je istakla, pomoći u daljim parlametarnim aktivnostima. Narodna poslanica iz lozničkog kraja, na početku je predstavila prisutnim građanima svoje dosadašnje aktivnosti kroz tri skupštinska odbora u kojima je član : Odbor za ekologiju, Odbor za zdravstvo i Odbor za ljudska i manjinska prava. Fokus aktivnosti u predhodnom periodu bio je usmeren na rešavanje ekoloških problema tj. iznalaženju rešenja za uklanjanje 75 tona cijadnine soli iz kruga privatizovane Fabrike autotraktorskih kočnica iz Loznice. Takođe je izrazila i svoje zadovoljstvo što je priveden kraju posao na sanaciji jalovišta Rudnika „Zajača“ u vrednosti od preko 1.800.000 eura. Dr Grubor je istakla da su joj se građani i ranije obraćali, kao i da su pitanja prvenstveno bila vezana za pronalaženje posla, što je van njenih direktnih ingerencija i nadležnosti.

Učešće u događaju uzeo je i bivši dugogodišnji narodni poslanik iz lozničkog kraja Jovan Todorović, koji je dao izuzetan doprinos kvalitetnoj raspravi.

Kafa sa poslanicom 07.11

U nastavku druženja prisutni građani postavljali su poslanici široku lepezu pitanja : Da li se i na koji način može pomoći ženama na selu koje su potpuno obespravljene, postoje li stimulacije za nezaposlene žene, kada će se otvoriti kancelarija poslanice u Loznici, kada će se doneti Zakon o poreklu imovine i Zakon o nestalim bebama, hoće li se menjati zakonsko ograničenje tj. starosna granica kada je veštačka oplodnja u pitanju, zašto se trajno umanjuje penzija Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju i zašto je odlazak u prevremenu penziju postao kazna, šta treba učiniti da Srbija prestane da izvozi sirovine u oblasti poljoprivrede već polu ili gotove proizvode, režim i način subvencionisanja u poljoprivredi, a mogli su se čuti i predlozi da se od narodne poslanice očekuje da se založi da Loznica postane središte upravnog okruga, ali i da joj se vrate razne inspekcijske službe i osnuje Zavod za javno zdravlje. Poslanica je upoznata i da je nakon serije ekoloških akcidenata kontaminirana većina poljoprivrednog zemljišta u Koreniti i da nadlažne službe kriju prave rezultate uzorkovanog zemljišta i vode.

Dr Borka Grubor obećala je prisutnima da će odmah nakon kraja jesenjeg zasedanja razgovarati o mogućnostima otvaranja kancelarije narodnog poslanika u Loznici, jer je upravo neposredan način komunikacije sa građanima u obostranom interesu. 

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3