Pin It

ratko ristić

prof RATKO RISTIĆ

Sramno istupanje dekanke rudarskog fakulteta u dnevnom listu „Danas“ teledirigovano je iz kancelarija Rio Tinta i kabineta Aleksandra Vučića i to je sasvim jasno. Mada se prorektor prof Ratko Ristić ume braniti sam, osećamo potrebu i obavezu da istupimo u javnosti i konačno pitamo dekanku da javnosti razjasni niz situacija na koje godinama duguje odgovore.Pošto se konačno odlučila da istupa u javnosti, Podrinjski antikorupcijski tim – Pakt zahteva od dekanke Abolmasov odgovore na sledeća pitanja:

  • Zašto ste dozvolili da se sa Rio Tintom sklapaju ugovori koji sadrže klauzulu tajnosti, kada na to kao javna institucija, niste imali pravo, što je kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i potvrdila.
  • Zašto ste odbijali godinama da javnosti date na uvid kakve ste usluge radili za Rio Tinto?
  • Šta je fakultet uradio sa 100.530.172 rsd koje je prihodovao od Rio Tinta i da li je moguće da je sav taj novac bio dodatni prihod pojedinih profesora na fakultetu?
  • Ako nije bio prihod pojedinih profesora, kako je moguće da i pored tolikih prihoda fakultet nije imao sredstva da kupi 5 polarizacionih mikroskopa BEL-3000P, pa je morao da traži donaciju Rio Tinta u iznosu od 8.820 evra i zar upravo ova donacija ne govori o prirodi odnosa fakulteta i kompanije?

U isćekivanju odgovora, gospođo Abolmasov, profesor Ratko Ristić je moralna karotida Srbije i stub oko koga se okupljaju ljudi koji ne misle da je sve u ovoj državi na prodaju za razliku od vas sa rudarskog fakulteta. Čast i obraz se prodaju samo jednom, draga gospođo Abolmasov.

A u kakvoj ste nervozi pokazuje i tvrdnja da je prorektor uticao svojim istupima na loš upis na rudarski fakultet. Upravo takva vaša tvrdnja je neozbiljna, licimerna i demagoška jer je rudarski fakultet i pre tri decenije važio za fakultet koji je lako upisati i za koji ne vlada nikakvo interesovanje, pa su Vaše optužbe zlonamerne i krajne licimerne.

Iako sa cenenjim profesorom ne delimo ista politička uverenja, cenimo da ste Vi poslednji koji o njemu treba da sudite!

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3