Pin It

Plan rudnika

I pored jasno iskazanog nezadovoljstva većine meštana doline Jadra, nekoliko održanih protesta, upućene inicijative Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Uredbe Vlade kojom se proglašava Prostorni plan posebne namene za rudnik jadarita, kompanija Rio Tinto i klijentelistički nastrojena Vlada Republike Srbije nastavljaju užurbanim koracima da rade na otvaranju rudnika. Na terenu podizvođači Rio Tinta ispituju novu lokaciju za deponiju jalovine narušavajući grubo zakone RS uništavajući nekategorisane seoske puteve i ošteećujući vodne objekte, poput kanala za odvodnjavanje. I dok se pojedina udruženja bave ničim drugim do samim sobom i kolaboracijom sa pojedinim političkim organizacijama minornog uticaja u narodu, ali zato sa ogromnim uticajem na opoziciono nastrojene medije (što dovoljno govori o namerama i jednih i drugih), projekat napreduje krupnim koracima. Udruženja NE DAMO JADAR i PAKT došli su do dokumenata koji govore da je Ministarstvo građevinarstva izdalo kompaniji Lokacijske uslove za faznu izgradnu procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit.

Lokacijski uslovi JADAR

Nakon ovih alarmantnih saznanja, udruženja su došla i do dokumentacije tačnije, idejnog rešenja rudnika litijuma, kojim se u osnovi potvrđuju već iznete sumnje da će Rio Tinto u dolini Jadra proizvoditi godišnje oko 2.000.000 tona jalovine, koju će prema svemu sudeći odlagati na lokaciji udaljenoj svega 100 metara od reke Jadar. Naravno, ukoliko to mi dozvolimo, a Loznica i dalje "spava"!!! Gotovo je neverovatno da građani Loznice gaje bilo kakvu nadu da će na ovim prostorima biti normalnog života pored topionice olova u Zajači (čije otvaranje se ponovo i uveliko planira) i rudnika litijuma, i to sve u krugu od 15 kilometara. PAKT ovom prilikom stavlja na uvid segment izvoda iz Idejnog rešenja, podsećajući javnost da je u pitanju "idejno" (čitaj našminkano) rešenje i da ono u stvarnosti može samo biti još gore i opasnije.

HEMIKALIJE

PAKT i NE DAMO JADAR će svim dobronamernim, stručnim i zainteresovanim građanima staviti na uvid kompletno idejno rešenje u cilju dalje analize, a udruženja zajednički pozivaju građane Loznice i upozoravaju da se bliže zadnji momenti masovnog otpora izgradnji rudnika, ukoliko planiraju i žele i dalje živeti u Loznici i svojim potomcima ostaviti zdravu životnu sredinu. Udruženja podsećaju i meštane koji prodaju svoju imovinu kompaniji, da kupovinom stana u Loznici neće izbeći ekološku katastrofu i uticaj zagađenja.

Podrinjski anti korupcijski tim došao je i do insajderske informacije, da je kompanija u ministarstvu građevine pokrenula proces izmene PPPN kako bi prvobitno planiranu deponiju izmestila u samu dolinu Jadra, kao i da će ministarstvo pristati na izmene bez ponovnog procesa javne rasprave i nove Studije procene uticaja na životnu sredine, a sve pod izgovorom da promena lokacije deponije/jalovišta na kome će godišnje biti odlagano 2 MILIONA TONA JALOVINE neće bitno izmeniti suštinu projekta !!!

LOZNIČANI BUDITE SE...DOK NE BUDE KASNO !!! 

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3