Pin It

Podrinjski Anti korupcijski tim PAKT i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini traže hitnu ostavku ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović koja definitivno nije dorasla funkciji koju trenutno obavlja. Naime, u svom poslednjem gostovanju na televiziji K1 ministarka je uznemirila čitavu javnost zapadne Srbije izjavom da je kompaniji Rio Tinto još 2012. godine izdata dozvola za gradnju tj. građevinska dozvola.

Irena Vujovic mc.rs cropped

foto - media centar Beograd

Tražimo od Irene Vujović da zbog nedopustive nonšalantnosti i neinformisanosti pod hitno podnese ostavku na mesto ministarke za zaštitu životne sredine. Kao ministarka koja se nalazi na jednoj od najvažnijih pozicija koja direktno utiče na zdravlje građana i stanje u životnoj sredini koje ni malo nije sjajno u Srbiji, Vujovićka bi trebalo znati da je kompanija Rio Tinto tek u 2020. godini ministarstvu građevine podnela idejni projekat za rudnik litijuma u dolini Jadra na osnovu koga se pribavljaju lokacijski uslovi, a put do građevinske dozvole je i dalje dosta dug i Rio Tinto nema prava da gradi bilo šta u dolini reke Jadar! Zbog ovakvih tvrdnji ministarke uznemirena je čitava javnost zapadne Srbije i ministarka je dužna da u najkraćem roku pokaže dokument kojim se Rio Tintu dozvoljava da bilo šta gradii u dolini Jadra. Ukoliko se pak ispostavi da takav dokument ne postoji, tražimo da Irena Vujović podnese neopozivu ostavku na mesto ministra zaštite životne sredine.

Ministarka bi trebalo da zna, da su ispitivanja Rio Tinta u dolini Jadra trajala zaključno sa prošlom godinom (a ne kako ona diletantski navodi 2012.) i da se i dalje obavljaju na potezu Lipničkog Šora, odakle kompanija planira da dobija vodu za proces proizvodnje litijuma.

Dalje slučajna ministarka navodi da će se za Studiju procene uticaja sprovoditi javna rasprava i da će javnost imati priliku da stavi primedbe na istu. PAKT i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini podsećaju na nedavno izlaganje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti profesora Jagoša Raičevića koji je jasno izrazio sumnju u čitav proces oko donošenja Studije procene uticaja na životnu sredinu. Naime, Raičević ističe kao glavni problem da će eksperti raditi na Studiji sigurno više od godinu dana, a onda će se studija volšebno pojaviti na javnoj raspravi koja treba da traje mesec dana, pa je upitno ko može da pruži validne primedbe za tako kratak vremenski rok koji je predviđen našim zakonskim odredbama. PAKT ovom prilikom još jednom upozorava javnost i da svi domaći fakulteti kriju od javnosti dokumentaciju koju su proizvodili za Rio Tinto, a da kompanija sa druge strane, krije imena autora proizvedenih elaborata i studija, pa postoji osnova sumnja da će se neki od potpisnika dokumenata koje se proizvode za kompaniju, naći u stručnoj Komisiji ministarstva koja će dati poslednju reč o studiji i upućenim primedbama.

Na samom kraju, iz Koalicije protiv korupcije u životnoj sredini i PAKT-a ističu da će vrlo uskoro u javnost izaći sa novim saznanjima o uočenim koruptivnim rizicima vezanim za projekat Jadar, a  podsećaju i na skandaloznu izjavu ministarke da su problemi stanovništva koji žive na rubu obuhvata eventualnog rudnika „sitni“ i da nisu vezani za zaštitu životne sredine, već pravno-imovinski status. Podsećamo ministarku da su iz SANU na skoro održanom naučnom skupu izračunali (po podacima Rio Tinta) da će kompanija za 40 godina rada pored kuća meštana u dolini Jadra deponovati 47.000 tona arsena, što nikako ne predstavlja imovinski problem. Pravni problem da, tu ćemo se složiti, ali samo kroz obećanje da neko mora odgovarati ako dopusti ovakav jedan projekat u zapadnoj Srbiji.

Do tada, PAKT i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini savetuju ministarku Vujović da podnese ostavku, i da će na taj način pomoći i sebi i građanima  Srbije.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3