Pin It

Sinisa Jankovic 2 1

IZDVOJENO MIŠLjENjE SINIŠE JANKOVIĆA ČLANA RADNE GRUPE ZA IZRADU NACRTA NACIONALNE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U SRBIJI ZA PERIOD 2023-2028. GODINE

Na osnovu čl. 8. i 10. Poslovnika o radu Radne grupe za izradu nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period 2023-2028. godine i pratećeg akcionog plana, kao član navedene Radne grupe javno saopštavam svoje izdvojeno mišljenje i lični stav koji se razlikuje od stavova ostalih članova i Radne grupe u celini:

Shodno svom profesionalnom iskustvu, stručnom znanju i konsultacijama sa Inicijativom za integritet, smatram da postupak izrade dokumenta od nacionalnog značaja za borbu protiv korupcije u Srbiji, kao i njegova sadržina ne odgvovaraju stvarnim potrebama borbe protiv korupcije u Srbiji.

Iako sam učestvovao u radu svih podgrupa, dajući svoj maksimalan doprinos, ostao sam gotovo usamljen u naporima da se gorućem problemu u Srbiji posveti pažnja koju zaslužuje. Pri tome je od strane donosioca odluke formalno prikazan visok nivo pažnje, ali je ona suštinski izostala.

Osnovni razlog za tako oštar stav je odsustvo minimuma profesionalnog pristupa izradi navedenog nacrta, koje se ogleda u potpunom zanemarivanju osnovnih principa metodologije. Time je izbegnuto istraživanje korupcije, usled čega je izrada navedenog nacrta lutala neistraženim poljem, kao u magli. Postupak izrade navedenog nacrta posebno je bio nesposoban ali i nevoljan da prepozna političku korupciju kao najopasniji pojavni oblik korupcije.

Sve što je u prethodnim mesecima učinjeno išlo je u pravcu izrade nacrta Nacionalne strategije za fiktivnu a ne stvarnu borbu protiv korupcije. Ja kao predstavnik organizacije civilnog društva koja se zalaže za stvarnu i beskompromisnu borbu protiv korupcije u Srbiji, ne želim da dajem legitimitet fiktivnoj borbi protiv korupcije.

Ovaj stav podržava i Inicijativa za integritet koju osim Kareje čine Biro za društvena istraživanja BIRODI i Podrinjski antikorupcijski tim PAKT.

U Pančevu, 11.8.2023. godine

Siniša Janković

član Radne grupe kao predstavnik OCD

Institut za istraživanje korupcije Kareja

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3