Pin It

Organizacije Podrinjski anti korupcijski tim, NE DAMO JADAR i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini ovim putem obaveštavaju javnost da im se javljaju i oglašavaju mnogobrojna udruženja ogorčena na organizaciju zoom informativnog sastanka kompanije Rio Tinto. U gotovo svim oglašavanjima preovlađuje utisak da se sastanak sveo na bajke ispričane od predstavnika Rio Tinta, uz vrlo malo konkretnih odgovora i uopšte mogućnosti da se postave pitanja, koja su i ovako bila cenzurisana i pažljivo selektovana.

Rio Tinto karikatura 1

Organizacije PAKT, NE DAMO JADAR i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini još jednom pozivaju sve organizacije na sveopšti bojkot sastanaka koje organizuje Rio Tinto, jer oni samo služe kompaniji da pred Bordom direktora kompanije prikažu kako vode dijalog sa građanima i građanskim društvom.

PAKT (Podrinjski anti korupcijski tim), NE DAMO JADAR i Koalicija upozoravaju javnost i na opsenarska obećanja kompanije da će u zaštitu životne sredine i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uložiti 100 miliona dolara i podsećaju da samo jedno postrojenje za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda za Grad veličine oko 100.000 stanovnika košta 20 miliona evra. Pored toga, Rio Tinto navodi da će kompletna investicija u rudnik koštati između 1,5 i 1,8 milijardi dolara, a evropski standard ulaganja u ekološke standarde u odnosu na vrednost investicija, iznosi 3:1, preneseno na projekat „Jadar“ značilo bi da bi kompanija na uloženih 1,5 milijardu dolara u zaštitu životne sredine morala da izdvoji minimalno 450 miliona dolara!!! Sve ovo važi za postojeće i poznate tehnologije, a s obzirom da kompanija navodi da će u dolini Jadra biti primenjena nova tehnologija, ulaganja u životnu sredinu bi morala ići i do 50% od ukupne investicije. Projektom „Jadar“ potencionalno će biti ugroženo preko 2,5 miliona građana Srbije i organizacije smatraju da nema mesta ovakvim opsenarskim pristupima.

Organizacije upozoravaju i da „igra sa investicionim ciframa“ od strane kompanije utiče i na eventualne javne prihode, jer Rio Tinto krije papire koji dokazuju koliko su do sada zaista uložili u projekat, a da sa druge strane postoji mogućnost da kompanija neće plaćati rudnu rentu sve dok ne povrati uložena sredstva.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3