Pin It

PAKT i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini ovim putem žele da čestitaju Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA) na uspešno obavljenom poslu prilikom uzorkovanja vode iz crvene bare u mestu Slatina u dolini Jadra. U saopštenju organizacije ističu da nisu ni sumnjali da će na kraju krivica biti pripisana meštanima i zemljoradnicima. Gotovo pre Agencije oglasila se i kompanija Rio Tinto, što svakom razmišljajućem čoveku dovoljno govori kako stoje stvari u ovoj, nažalost nekada slavnoj a sada jadnoj državi.

crvena bara

Naime, jadna je država u kojoj se nakon uznemirenja javnosti zbog pojave crvene vode prva u medijima pojavljuje Vesna Prodanović. Jadna je država u kojoj nakon uznemirenja javnosti Agenciji za zaštitu životne sredine treba 10 dana da bi samo izašla na teren i uzorkovala vodu. Podsećamo da prema Arunskoj konvenciji i Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, rok za obaveštavanje javnosti usled ekoloških akcidenata i uznemirene javnosti je 48 časova!!! Čak i nakon uzorkovanja vode Agenciji je trebalo gotovo dve nedelje da saopšti rezultate, u koje nema razloga da neverujemo. Međutim, Agencija je otišla i dalje pa je zaključila da su uzročnici "cvetanja algi" u predmetnoj bari zemljoradnici, eksplicitno to tvrdeći, gotovo smo sigurni bez da su pre toga analizirali makar najbliže bušotine kompanije Rio Tinto. Sve je sada kristalno jasno i ogoljeno do srži. Građani doline Jadra nemaju ni jednu instituciju sistema koja bi štitila njihov i uostalom javni interes.

Iz svega proističe jedna konstatacija i jedno pitanje za institucije Srbije! Bilo je bara u dolini Jadra i pre Rio Tinta, bilo je đubrenja azotnim i fosfornim đubrivima i pre Rio Tinta, ali nije bilo "cvetanja algi" i crvene vode. Pitanje koje PAKT i Koalicija organizacija protiv korupcije postavljaju nadležnim institucijama glasi :

- Da li je protiv Rio Tintovog podizvođača MAK gradnja iz Prokuplja i vlasnika parcele 264/1 Marka Veličkovića podnešena prijava za neispunjavanje zakonske obaveze rekultivacije poljoprivredne parcele na kojoj se trenutno nalazi bara, a koja je korišćenja za iskopavanje i rekultivaciju Rio Tintovih bušotina?

Mi odgovor znamo unapred, jer su sve državne institucije koje plaća narod ove zamlje podređene multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto, koja je bez ikakvog predhodnog iskustva u rudarenju litijuma, došla u Srbiju i dolinu Jadra da se na nama vežba i od nas pravi eksperimentalne zamorčiće.

NEĆE MOĆI - UPAMTITE TO !!!

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3